Ergonomisch dragen betekent dat je de natuurlijke houding van je kindje respecteert en ondersteunt: de beentjes in hurk-spreidstand (M-houding) en de rug in de natuurlijke bolling.
Dit kun je bereiken met een geweven of rekbare draagdoek of met een voorgevormde drager (Soft Structured Carrier (SSC).

Dragen met een draagdoek
Er zijn verschillende draagdoeken en verschillende knopen waarmee je je kindje kunt dragen op je buik, rug of heup.
Een rekbare draagdoek is een lange stof van rekbaar materiaal, meestal katoen, maar kan ook van bijvoorbeeld bamboe zijn.
Deze doek is geschikt voor buikdragen. Met deze doek is het heerlijk om je kindje te dragen in de eerste maanden.
Een geweven draagdoek is er in heel veel soorten en maten, kleuren en materialen.

“Met een geweven doek kun je met verschillende knopen op de buik, rug en heup dragen”

Ook een geweven draagdoek is vanaf de geboorte te gebruiken en heeft het grote voordeel dat je hem kunt gebruiken tot de peuterleeftijd.

Dragen met een ergonomische drager
Voor wie niet zo van het knopen van een doek houdt of voor de afwisseling wat anders wil, zijn er ook ergonomische dragers. Ergonomische dragers respecteren de natuurlijke bolling van de rug en ondersteunen de heupjes in de natuurlijke M-houding net zoals bij een draagdoek.

Bij de aanschaf van een drager is het heel belangrijk te passen en te voelen wat fijn zit. Voor het kindje qua maat en voor de ouder qua pasvorm. Er zijn zo veel verschillende draagzakken en wat de een fijn vindt zit bij de ander niet prettig.

Er zijn ook minder ergonomische varianten op de markt. Daarin wordt de natuurlijke houding van het kindje minder ondersteund. Wanneer je ze allebei probeert zul je ervaren dat deze voor ouder en kind een stuk minder prettig zitten.

Voordelen van dragen

  • Je baby hoort en voelt de hele tijd het lichaam van mamma of pappa, hoort de hartslag en ademhaling en ruikt de vertrouwde geur.
  • Huid-op-huid contact stimuleert de productie van borstvoeding.
  • Huid-op-huid contact stimuleert een veilige hechting. De baby heeft 9 maanden veilig en warm in de buik gezeten, het is het meest natuurlijk om dat veilige gevoel buiten de buik voort te zetten.
  • Je kunt meteen reageren op elk (honger)signaal dat de baby geeft.
  • Het is reuze handig: voor wandelingen buitenshuis, maar ook binnenshuis; spelen met je andere kindje(s), de afwas doen, het huishouden, zelfs de ramen lappen, het kan allemaal!
  • Dragen is zó gezellig! Van knuffelen tot rondkijken of slapen.

“Dragen is zó gezellig! Van knuffelen tot rondkijken of slapen”