Mamma Saar
Draagconsulent ergonomisch dragen

Ergonomisch Dragen


Ergonomisch dragen betekent dat je de natuurlijke houding van je kindje respecteert en ondersteunt tijdens het dragen van je kindje: de beentjes in spreid- hurkhouding (de beentjes en de billetjes vormen de letter M) en de rug in de natuurlijke bolling.

Dit kun je bereiken met een geweven of rekbare draagdoek of met een voorgevormde drager (soft structured carriers (SSC's) of ook wel draagzakken genoemd).Voordelen van dragen


Het dragen van je kindje is natuurlijk heel fijn en heeft ook heel veel voordelen:


  • Je baby voelt de hele tijd het lichaam van mamma of pappa, hoort de hartslag en ademhaling en ruikt de vertrouwde geur. 
  • Huid-op-huid contact stimuleert de productie van borstvoeding.
  • Mamma of pappa kan meteen reageren op elk (honger)signaal dat de baby geeft.
  • Door zo veel zo dicht bij mamma of pappa te zijn stimuleer je een veilige hechting. De baby heeft 9 maanden veilig en warm in de buik gezeten, het is het meest natuurlijk om dat veilige gevoel buiten de buik voort te zetten. 
  • Dragen is zó gezellig! Van knuffelen tot rondkijken tot slapen
  • Het is reuze handig: wandelen buitenshuis, maar ook binnenshuis; spelen met je andere kind(eren), de afwas doen, het huishouden, zelfs de ramen lappen, het kan allemaal!  


Dragen met een draagdoek


Er zijn verschillende draagdoeken en verschillende knopen waarmee je je kindje kunt dragen op je buik, rug of heup.


Een rekbare draagdoek is een lange doek van rekbaar materiaal, meestal katoen, maar kan ook van bijvoorbeeld bamboe zijn.
Deze doek is geschikt voor buikdragen. Met deze doek is het heerlijk om je kindje te dragen vanaf de geboorte.


Een geweven draagdoek is er in heel veel soorten en maten, kleuren en materialen en vooral ook verschillende prijsklassen.

Met een geweven doek kun je met verschillende knopen op de buik, rug en heup dragen. Ook een geweven draagdoek is vanaf de geboorte te gebruiken.Dragen met een drager 


Voor wie niet zo van het knopen van een doek houdt of gewoon voor de afwisseling, zijn er ook ergonomische dragers. Ergonomische dragers respecteren de natuurlijke bolling van de rug en ondersteunen de heupjes in de natuurlijke M-houding net zoals bij een draagdoek.

Bij de aanschaf van een drager is het heel belangrijk te passen en te voelen wat fijn zit. Voor het kindje qua maat en voor de ouder qua pasvorm. Er zijn zo veel verschillende en wat de een fijn vindt, zit bij de ander niet prettig.

 

Er zijn ook verschillende onergonomische varianten op de markt. Wanneer je ze beide probeert zul je zelf ervaren dat deze voor ouder en kind een stuk minder prettig zitten.